Početna stranica / Stručni seminar: "Intervencije medicinske sestre kod komplikacija radioterapije glave i vrata."

Stručni seminar: "Intervencije medicinske sestre kod komplikacija radioterapije glave i vrata."

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske po planu rada za 2018.godinu je 14.09.2018.godine u Plavoj Sali Fonda zdravstvenog osiguranje Republike Srpske organizovalo stručni seminar za svoje članove. Nosilac ove aktivnosti je Onkološka sekcija UMSTIB RS. Tema koja je obrađena na stručnom seminaru je:” Intervencije medicinske sestre kod komplikacija radioterapije glave i vrata.”

Veoma zanimljiva i iznad svega korisna predavanja su slušali/e medicinske sestre i tehničari iz UKC Republike Srpske, JZU DZ Banja Luka, ZZFMR dr Miroslav Zotović Banja Luka, JZU Bolnica Gradiška, JZU DZ Kozarska Dubica, JZU DZ Gradiška, SHB dr Kostić, učenici srednje medicinske škole Banja Luka, FZO RS

U toku predavanja smo imali priliku da dobijemo nove informacije. Terapiji zračenjem treba prethoditi temeljan pregled usne šupljine, kako bi se detektirala i sanirala sva patološka stanja. To uključuje pregled svih zuba (s analizom rendgenskih snimki), parodonta i sluznice usne šupljine. Idealno bi bilo započeti liječenje tri sedmice prije početka zračenja.

U toku zračne terapije regije glave i vrata mogu se pojaviti i simptomi od strane kože i sluzokože usne duplje. Najčešće se pojavljuje crvenilo kože, suvoća usne duplje, pečenje, bol, otežano gutanje, gubitak osjećaja ukusa i pojave bijelih naslaga na jeziku i sluznici usne duplje, što predstavlja reakciju na zračnu terapiju. Rijeđe se javljaju osećaj muke, malaksalosti i umora Gotovo svi pacijenti (90-100%) koji su podvrgnuti terapijskom zračenju u području glave i vrata razviju neku od komplikacija u usnoj šupljini. Oralne komplikacije terapijskog zračenja glave i vrata mogu biti akutne i hronične. Akutne komplikacije nastaju tokom zračenja i u njih ubrajamo oralni mukozitis, suhoću usta i poremećaj okusne osjetljivosti. U većini slučajeva su reverzibilne, a javljaju se tokom ili neposredno nakon radioterapije. Hronične komplikacije su kserostomija, radijacijski karijes, promjena osjeta okusa, trizmus, nekroza mekih tkiva i osteoradinekroza. One se pojavljuju mjesecima ili godinama nakon radioterapije, nepovratne su i negtivno utiču na bolesnikov kvalitet života.

S obzirom da ne postoji jedinstven protokol liječenja oralnih komplikacija kod bolesnika zračenih u području glave i vrata, prevencija je neophodna. Pravilna procjena i njega usne šupljine je nužna prije, tokom i nakon radioterapije. Najmanje tri sedmice prije početka liječenja maligne bolesti, potrebno je provesti procjenu. Planiranje i adekvatna komunikacija onkološkog i dentalnog tima može smanjiti rizik od nastanka oralnih komplikacija. Komplikacije mogu biti prevenirane, stoga dugotrajno praćenje i liječenje bolesnika je obavezno. Po završetku zračenja veoma je važno da pacijenti dolaze na redovne kontrole zbog pravodobne dijagnoze i sanacije kasnih komplikacija zračenja, u početku jednom mjesečno, a poslije se dinamika određuje individualno. S prethodno navedenim mjerama oralne higijene treba nastaviti doživotno.

U toku terapije se mogu javiti kožne reakcije i tad se pacijentima savjetuje da se iradirana (ozračena ) regija ispere fiziološkim rastvorom, nježno osuši i ostavi na otvorenom, Ne koristiti nikakve sapune, šampone, parfeme, puder, kozmetiku. Upotrebljavati blage deterdžente kod pranja odjeće koja dolazi u kontakt sa površinom koja se zrači, Izbjegavati izlaganje suncu, nositi zaštitnu odjeću (šešire sa širokim obodom). Izbjegavati plivanje u slanim ili hlorisanim bazenima. Izbegavati usku odjeću, okovratnike, grudnjake, pojaseve. Izbjegavati direktan kontakt sa grubim tkaninama kao što su vuna i gruba tkanja, najbolje su lake pamučne košulje. Izbjegavati flastere i elastične zavoje.

Tokom primjene zračne terapije kod onkoloških pacijenata može se javiti malaksalost, brzo zamaranje i mučnina. Preporuka je da se u toku zračne terapije jednom nedeljno pacijen javi ljekaru radi uvida u zdravstveno stanje i savetovanje.

Nakon prezentacija stručnih predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su učesnici dobili odgovore na svoja pitanja. I ovaj skup nam je pokazao da su medicinske sestre/tehničari zainteresovane za edukaciju i da kod članova udruženja postoji velika potreba da uče i prate nove informacije iz domena zdravstvene njege.