Početna stranica / IZVJEŠTAJ - XXI SIMPOZIJUM UMSTIB REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

IZVJEŠTAJ - XXI SIMPOZIJUM UMSTIB REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

„Non scholae, sed vitae discimus“ – „Ne za školu, već za život učimo“

„ Život nije problem koji treba riješiti, već stvarnost koju treba doživjeti. Život je zaista jednostavan, ali ljudi insistiraju da ga zakomplikuju. Život je deset posto onoga što ti se dogodi i devedeset posto kako ti na to reaguješ:“

XXI Simpozijumu Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske sa međunarodnim učešćem „ Non scholae, sed vitae discimus“ – „Ne za školu, već za život učimo“ planiran je da se održi u Nacionalnom parku Sutjeska . Zbog štrajka zaposlenih u Nacionalnom parku Sutjeska organizacioni odbor je morao da promjeni u posljednji čas mjesto održavanja simpozijuma koji je zahvaljujući razumjevanju zaposlenika hotela Balkana održan u hotelu Balkana na Balkani –Mrkonjić Grad u periodu 01.06. -04.06.2023 godine.Učesnici Simpozijuma su bili iz Slovenije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Švedske, Norveške, Švicarske....

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je po dvadeset i prvi put organizovao veliko okupljnje impresivnog broja priznatih stručnjaka iz svijeta sestrinske njege. Simpozijum je bio prilika za izmjenu strukovnog i nučnog iskustva, i pružena je prilika da se umjesto Nacionalnog parka Sutjeska, učesnici upoznaju sa izuzetnim ljepotama i vrijednostima Balkane i Mrkonjić Grada. Simpozijum je bio namjenjen svima koji se bave direktno ili indirektno sestrinskom njegom. Rad simpozijuma se odvijao kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije, usklađene diskusije, čime je pružena prilika svim učesnicima za razmjenu inforacija vezanih za stručni rad, naučna istraživanja, nove ideje i tehnologije, te njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi. Članovi udruženja prate savremena dostignuća sestrinske profesije a sve sa ciljem poboljšanja brige za ljudsko zdravlje. Ne postoji ništa važnije od obrazovanja, tu je ulog najveći jer naša budućnost zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti.

„Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne:“ Anatol Frans

 

Plenarna tematika kojom smo se bavili u toku simpozijuma:

  • “Percepcija javnosti o medicinskim sestrama”
  • “Medicinske greške i odgovornost”
  • “Obrazovanje i primjena u savremenom sestrinstvu”

U toku Simpozijuma je održan je okrugli sto u organizaciji udruženja : „ Zakonska regulativa u sestrinstvu u prošlosti i primjena postojeće“ moderatori su bili :Veselka Gajić i Mirjana Ćurković

Učesnici su u predviđenom vremenskom roku obradili i diskutovali na predložene i prezentovane teme. Diskusije su bile veoma dobre, diskutanti su obraćali pažnju na sadržaj svoga izlaganja nisu prelazili iz teme u temu, nije bilo nepotrebnih rasprava, bile su u okviru predviđenog vremena i bile su interesantne slušaocima.

Diskusije su poticale na razmišljanje i dodatne diskusije.Otvorene su brojne teme i pitanja koja će biti obrađivana na sledećim skupovima. Na kraju su diskutanti zaključili da:

  • Mora više raditi nas sprečavanju medicinskih grešaka i odgovornosti zdravstvenih profesionalaca kada je učine. Zdravstvene ustanove treba da imaju protokole prijavljvanja, ali i zaštite onih koji su načinili nenamjernu grešku, važno je na vrijeme prijaviti grešku i spriječiti komplikacije i dodatnu štetu.
  • Motivisati medicinske sestreda se obrazuju u struci , nastaviti raditi kako bi se priznalo i vrednovalo obrazovanje i uradile kompetencije u skladu sa obrazovanjem, ali i iskustvom koje posjeduju medicinske sestre sa dugogodišnjim radnim stažom.
  • Onemogućiti prekvalifikacije iz drugih zanimanja u zdravstvena zanimanja.
  • Uvesti predmet zdravstveno vasoitanje u osnovne škole, predavači na tom predmetu treba da budu diplomirane medicinske sestre
  • Prezentacije su bile dobro urađene, korisne, inspirativne, zanimjive , kvalitetno urađene. Predavači su poštovali vrijemeizlaganja.
  • Anketom koja je urađena učesnici su zadovoljni saznanjima, ponijeli su lijepe uspomene kako na radni dio tako i na društveni. Izjavili su da žele ponovo doći na skupove u organizaciji Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

Balkanska asocijacija medicinskih sestara je organizator okruglog stola na temu : „ Obrazovanje medicinskih sestara“ moderator je bio Goran Mošić-predsjednik asocijacije.

Balkanska asocijacija medicinskih sestara ima tradiciju da na stručnom skupu u organizaciji članice asocijacije posadi drvo o prijateljstva . 02.06.2023. godine predstavnici Balkanske asocijacije medicinskih sestara na čelu sa predsjedikom Goranom Mošićem su bili u posjeti JZU DZ „ Jovan Rašković“ Mrkonjić Grad , gdje su imali prijem kod direktora Doma zdravlja g-dina Dejana Gavrilovića. Nakon sastanka su u krugu zdravstvene ustanove posadili drvo prijateljstva koje će zaposlene podsjećati na Simpozijum koji je organizovan uz njihovu pomoć na njihovoj regiji.

”Izgleda nemoguće, dokle god se ne završi” je bila radionica u kojoj su učestvovali svi prisutni na simpozijumu i pokazala nam je da su medicinske sestre, tehničari i babice ono najbolje što svaka država ima. Sestrinstvo ne poznaje granice i iz godine u godinu smo radili na tome da sestrinska profesija nema granica kada je u pitanju prenos informacija, znanja, vještina, stručnog i naučnog rada.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je registrovano u Sudu 1998 godine.U toku Simpozijuma je obilježen jubilej 25 godina od osnivanja Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske. Udruženje je u kontinuitetu radilo, stvaralo, opstajalo, imalo lijepih trenutaka , ali i teških trenutaka, njegovi članovi i rukovodstvo ga je sačuvalo i ova godina je veoma značajna za sve članove. Svih proteklih godina smo imali volju, snagu, viziju, motiv, znanje i sve potrebno za uspješan rad. Uspjeh treba da se mjeri ne toliko položajem do kojeg je neko dospio, već preprekama koje je morao da savlada.

U toku simpozijuma predstavljeno je „ Naših 25 godina“ , prisjetili smo se nekih događaja, skupova, aktivnosti, ličnosti koje su bile uz nas, nismo imali mogućnosti da nabrojimo sve naše aktivnosti, ali monografija će biti vodič za budući rad članova udruženja.

Podršku su nam i ove godine dali : Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ministar Šeranić dr Alen, UKC Republike Srpske prof dr Vlado Đajić, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, NovoNordisk, Institut zdrastva Republike Srpske, Oktal Pharma, Widex, Medicom Bijeljina, Đaković d.o.o., Bimed, Lohmann Rauscher, Udruženje hirurga Republike Srpske, Abela pharma, Medimax, Berlin Chemie .....

Učesnici simpozijuma su bili iz udruženja Balkanske asocijacije medicinskih sestara , Srbiju su predstavljali : /ESKULAP, UZR Loznica, Sestrinstvo, Udruženje medicinskih sestara tehničara i babica Republika Srbija, UINARS / HNSS, PULS u BiH; UMST U BiH, Udruženje hitne pomoći u FBiH, ZA NAS Sjeverna Makedonija, DMSBZT Ljubljana, koleginice i kolege iz Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske.....

Na kraju su učesnici zaključili da nam je svima bila potrebna ova naša Balkana baš ovakva kakva jeste. Cvijeće, drveće i trava bili su posvuda oko nas. Imali smo malo vremena i odvojili trenutak i zagrlili prirodu, i tad smotokom dana bili sretniji. Proveli smo malo vremena cijeneći drveće koje nam donosi sjenu i cvijeće koje boji naš svijet.

VI KONGRES i XXII Simpozijum UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem će biti održan 06.-09.06.2024. godine u Banja Luci.

 

Predsjednica UO UMSTIB
Mr sci Živana Vuković-Kostić