Početna stranica / Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 06.05.-12.05.2019. godine.

Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 06.05.-12.05.2019. godine.

"SESTRINSTVO - GLAS KOJI VODI: ZDRAVLJE ZA SVE!"

Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Republici Srpskoj obilježava 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. - 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu, koja je smatrajući da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu te da se trebaju školovati, inicirala ulazak profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Preporučena tema za ovu godinu od Medjunarodne sestrinske asociojacije ICN –a, a pod kojom Udruženja medicinskih sestara Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske je obilježilo ovaj dan i sedmicu je” "SESTRINSTVO - GLAS KOJI VODI: ZDRAVLJE ZA SVE!"

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-humanost i predanost pozivu. Odlučiti se raditi ovaj posao i biti medicinska sestra ima samo jedan glavni uslov: voljeti čovjeka.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i Strukovni sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske nizom aktivnosti obilježili su sedmicu sestrinstva u periodu od 6. maja do 12. maja. Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i babice su glavni pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva.

Kako bi upoznali javnost o aktivnostima koje su u službi poboljšanja javnog zdravlja u petak, 10. maja svim zainteresovanim građanima u parku „ Petar Kočić“ u Banjaluci medicinske sestre i tehničari mjerili su krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Aktivnost UMSTIB RS su podržali svojim prisustvom Kecman dr Mira sektor za zdravstvo grada Banja Luka, Mirjana Janković viši stručni saradnik za sestrinstvo pri Ministarstvu zdravlja, Medicinski fakultet Banja luka smjer zdravstvena njega Duška Jović i Darija Knežević i drugi.

Ovu aktivnost je podržalo 205 naših sugrađana, od kojih je najstariji bio 1933 godište sa nalazima u granici normale, redovno posjećuje svoj tim porodične medicine, podržava ovakav vid rada medicinskih sestara. U toku ove aktivnosti kod nekolicine Banjalučana je ustanovljen povišen nivo šećera u krvi, oni nisu znali da imaju ove vrijednosti iznad dozvoljene granice, savjetovano im je da moraju uraditi dodatne pretrage radi utvrđivanja stvarnog stanja. Redovne kontrole doprinose da se simptomi i bolest uoče na vrijeme, u tome veliku i značajnu ulogu imaju aktivnosti koje sprovode medicinske sestre i tehničari.

Takođe, isti dan u Doboju održana je konferencija medicinskih sestara i tehničara, a 11. maja na Jahorini je u prisustvu pomoćniće ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske gospođe Ljiljane Ivančević, direktora bolnice „Srbija“ gospodina Nebojše Šešlije, predsjednika Konfederacije sindikata Republike Srpske Željka Tepavčevića i potpredsjednika Konfederacije sindikata Republike Srpske gospodina Bože Marića obilježen Međunarodni dan sestrinstva.

U petak 10. maja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić, generalni direktor prof. dr Vlado Đajić, predstavnici Konfederacije sindikata Republike Srpske, predstavnici Sindikata doktora medicine Republike Srpske, dr Dimitrije Trišić, te brojni zdravstveni radnici i gosti.

Na svečanoj akademiji gospođi Ljubici Trifunovski, medicinskoj sestri - laborantu UKC RS u penziji i gospođi Miri Stojčić, medicinskoj sestri iz Doma zdravlja „Dr Jovan Rašković“ iz Mrkonjić Grada nagrade „Nada Trišić“ za poseban doprinos i razvoj sestrinstva dodijelila je Živana Vuković- Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

U nedjelju 12. maja predstavnici udruženja i sindikata položili su vijence na grob gospođe Nade Trišić. Gospođa Nada Trišić je tokom svog dugogodišnjeg rada kao glavna sestra Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos razvoju sestrinstva. Takođe, zahvaljujući njenom nesebičnom entuzijazmu i zalaganju za sestrinsku profesiju došla je na ideju, i sa grupom kolega i koleginica osnovala je 30. novembra 1998. godine udruženje medicinskih sestara, tehničara regije Banja Luka.

Predsjednica UMSTIB RS
Mr.sci. Živana Vuković-Kostić