Početna stranica / Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 07.05.-12.05.2018. godine.

Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 07.05.-12.05.2018. godine.

UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA REPUBLIKE SRPSKE
STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA REPUBLIKE SRPSKE

"SESTRINSKI GLAS ZA ZDRAV ŽIVOT-ZDRAVLJE JE LJUDSKO PRAVO"

Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Republici Srpskoj obilježava 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. - 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu, koja je smatrajući da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu te da se trebaju školovati, inicirala ulazak profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. "Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, pokazatelj su jedinstvenog poziva medicinskih sestara. Iako ne polažu Hipokratovu zakletvu, medicinske sestre i tehničari uvijek su posvećeni dobrobiti bolesnika u njegovim najtežim životnim stanjima, kako bi se on što prije oporavio i ozdravio, fizički, mentalno i duhovno. Sestrinski poziv izvlači na svjetlo dana sve ono najpozitivnije i najetičnije što se krije u ljudskom biću".

Preporučena tema za ovu godinu od Medjunarodne sestrinske asociojacije ICN –a, a pod kojom Udruženja medicinskih sestara Republike Srpske je obilježilo ovaj dan i sedmicu je” “SESTRINSKI GLAS ZA ZDRAV ŽIVOT-ZDRAVLJE JE LJUDSKO PRAVO”

Sestrinstvo se sve više u svijetu počinje shvatati kao disciplina koja ima prepoznatljiv program djelovanja i koja je nezavisna od drugih disciplina u sastavu zdravstvene zaštite.

Neki ga shvataju kao zanimanje, neki kao naučnu disciplinu, a oni umereniji kažu da je to profesija koja će napokon dobiti svoj legitimni status. Za one koji prate sestrinstvo i njegov razvoj tokom 20.vijeka, napori da se sestrinstvo obogati saznanjima iz drugih naučnih disciplina samo su logičan nastavak razvoja same medicine i samog procesa zdravstvene njege.

U periodu od 08.05.2017.god. do 14.05.2017 godine u zdravstvenim ustanovama medicinske sestre/tehničari su organizovale predavanja za korisnike svojih usluga kao i za koleginice i kolege.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-humanost i predanost pozivuOdlučiti se raditi ovaj posao i biti medicinska sestra ima samo jedan glavni uslov: voljeti čovjeka. Ja sam se u svom poslu našla i svoj posao volim. Volim njegovu raznolikost u kojoj se krije velika privlačnost našeg posla.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je obilježilo svoj praznik sedmicom sestrinstva od 07.05.-12.05.2018. godine. U toku ove sedmice medicinske sestre i tehničari su održali niz aktivnnosti u skladu sa svojim kompetencijama.

Kao završnicu sedmice sestrinstva 11.05.2018.godine članovi udruženja su za građane grada Banja Luka organizovali mjerenje šećere u krvi, krvnog pritiska, tjelesne težine, radili su sestrinski intervju u kojem je akcenat stavljen na preventivne preglede, zdrave stilove života, sam kvalitet i edukaciju o hroničnim nezaraznim bolestima.

Aktivnost UMSTIB RS su podržali svojim prisustvom Kecman dr Mira sector za zdravstvo grada Banja Luka, Mirjana Janković viši stručni saradnik za sestrinstvo pri Ministarstvu zdravlja, Medicinski fakultet Banja luka smjer zdravstvena njega Duška Jović i Darija Knežević i drugi.

Ovu aktivnost je podržalo 185 naših sugrađana, od kojih je najstariji bio 1927 godište sa nalazima u granici normale, redovno posjećuje svoj tim porodične medicine, podržava ovakav vid rada medicinskih sestara. Najmlađi učesnik je bio 1997.godište, ne ide na preventivne preglede, izjavio je.

U toku ove aktivnosti kod dvadeset tri Banjalučana je ustanovljen povišen nivo šećera u krvi, oni nisu znali da imaju ove vrijednosti iznad dozvoljene granice, savjetovano im je da moraju uraditi dodatne pretrage radi utvrđivanja stvarnog stanja. Redovne kontrole doprinose da se simptomi i bolest uoče na vrijeme, u tome veliku i značajnu ulogu imaju aktivnosti koje sprovode medicinske sestre i tehničari.

Ovogodišnji slogan ukazuje na uticaj i važnost medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima postizanja kvalitetnog života pojedinca i zajednice uopšte. Medicinske sestre svakodnevnim radom podižu kvalitet života pojedinca i zajednice, te ga čine boljim i ljepšim.

U Domu mladih u Banjaluci 11.05.2018.godine sa početkom u 19 časova povodom ovog međunarodnog praznika, bila je održana svečana akademija. Akademiji su prisustvovali bivši i sadašnji članovi/ce udruženja.. rukovodstvo udruženja, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara RS, u ime grada Banja Luka skup je pozdravila Kecman dr Mira.

Predsjednica UMSTIB RS
Mr.sci. Živana Vuković-Kostić