Početna stranica / SEDMICA SESTRINSTVA 06.05.-13.05.2024 GODINE UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA REPUBLIKE SRPSKE

SEDMICA SESTRINSTVA 06.05.-13.05.2024 GODINE UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA REPUBLIKE SRPSKE

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske kao prvo osnovano strukovno udruženje u Republici Srpskoj , od 1998 godine obilježava 12 maj Međunarodni dan medicinskih sestara. Unazad 12 godina kako bi skrenuli pažnju na sestrinsku profesiju, ovom danu smo posvetili cijelu jednu sedmicu koja se završava svečanom akademijom za medicinske sestre, tehničare i babice članice udruženja.

U toku sedmice06.05.-13.05.2024.godine organizovali smo predavanja za medicinske sestre u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj , preventivne i promotivne aktivnosti za građane Republike Srpske čiji je cilj da pokažemo da su medicinske sestre ključne za zdravlje društva u cjelini i da su dragocjen i neiscrpan resurs svake nacije. Neophodno je ulagati i zaštititi profesiju medicinskih sestara, prepoznati i vrednovati zdravlje kao najvažniji resurs . Ulaganjem u medicinske sestre obezbjeđujemo održivu budućnost a samim tim kvalitetnu zdravstvenu njegu za našu populaciju. Kvalitetnu zdravstvenu njegu ćemo imati obezbjeđivanjem sigurnih i zdravih uslova rada, obezbjeđivanjem sredstava za rad, poštovanjem prava medicinskih sestara , cijeneći, štiteći i poštujući medicinske sestre , dovoljnim brojem osoblja tj unapređenjem strategije zapošljavanja i zadržavanje medicinskih sestara na radnom mjestu, priznavanjem razvojnih aktivnosti kroz školovanje i druge aktivnosti koje su neophodne kako bi sestrinstvo obavljalo posao sigurno i djelotvorno. Kvalitetna zdravstvena njega i sigurnost za populaciju se može obezbijediti poštujući i promovišući ulogu medicinskih sestara, tehničara i babica kao zdravstvenih stručnjaka, istraživača, edukatora i voditelja u polju njihovog djelovanja. Nacionalna udruženja su stručni partneri u aspektima socijalne i zdravstvene politike i pouzdan glas sestrinstva.

ICN-ova tema za Međunarodni dan 2024.godine je „ Naše medicinske sestre .Naša budućnost. Ekonomska moć zdravstvene njege“. Ovogodišnji slogan osvjetljava prednost podizanja profesije medicinskih sestara dubinskom analizom kako sestrinska profesija transformiše pružanje zdravstvene zaštite , ekonomski razvoj , mir i društveno blagostanje. Tema koju je ICN izabrao za ovu godinu održava cilj, percepciju, pokazujući kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajne ekonomske i društvene koristi. Zato se ove godine ističu ekonomski razlozi za ulaganje u sestrinstvo, njihovo obrazovanje i liderstvo.

UMSTIB Republike Srpske kao i prethodnih godina je prihvatio ICN –ovu temu i svojim aktivnostima je skrenuo pažnju da ulaganje u sestrinstvo ima smisla i neophodno je za postizanje zdravstvene pokrivenosti i čini značajan korak ka zdravijoj, prosperitetnijoj zajednici. ICN –ova povelja za promjene se odnosi na zaštitu profesije, osiguravanje sigurnih i zdravih uslova rada za medicinske sestre, brigu o psihičkom zdravlju medicinskih sestara, ulaganje u obrazovanje i bolje paniranje radne snage. Povelja za promjene bi trebala svuda da se koristi za stvaranje promjena koje žele medicinske sestre. Dizajniranjem svoje budućnosti medicinske sestre bi privukle mnoge pojedince da postanu medicinske sestre kao i da zadrže medicinske sestre u profesiji.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je u toku svoje sedmice sestrinstva pored edukativnih stručnih predavanja u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske organizovalo je i aktivnosti za građane grada Banja Luka u parku Petar Kočić. 13.05.2024. godine sa počekom u 10 časova je krenula aktivnost u domenu sestrinskih kompetencija. Preko 300-stitine građana je posjetilo štand udruženja, izmjerilo šećer u krvi, krvi pritisak, tjelesnu težinu, dobilo savjet o zdravim stilovima života. Članovi udruženja su zajedno sa učenicima Srednje Medicinske škole iz Banja Luke radilo je ove sestrinske intervencije. Ove naše aktivnosti uvijek nailaze na odobrenje građana koji tradicionalno podržavaju ovu aktivnost. Pomoć i podršku za održavanje i obilježavanje dana medicinskih sestara smo dobili od grada Banja Luka .

Završnica ovogodišnje sedmice Sestrinstva je bila svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnima za razvoj i unapređenje sestrinske profesije u Republici Srpskoj. Svečanoj akademiji je prisustvovao Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Šeranić dr Alen, članovi porodice Trišić, Momir i Vera Pušac, nače drage penzionisane članice Biljana Pandžić i Vida Jerković kao i medicinske sestre tehničari članovi udruženja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u svom pozdravnom govoru naglasio značaj i važnost sestrinske profesije, čestitao je sestrama njihov dan i upoznao je prisutne sa planovima Ministarstva zdravlja za sestrinsku profesiju u budućem periodu.

Andrić je rekao „ Život nam vraća samo ono što drugima dajemo“. Zbog svega šta su oni učinili i šta čine za profesiju na polju obrazovanja medicinskih sestara, dobitnici ovogodišnjeg priznanja koje dodjeljuje udruženje su:

  • Medicinska škola Banja Luka koja sa udruženjem ima zajedničke aktivnosti, ciljeve, planove radi dugi niz godina na unapređenju statusa profesije medicinskih sestara. Koordinatorica praktične nastave Nikolina Milišić aktivan je član udruženja i poveznica sestara koje se obrazuju sa onima koje su već zasnovale radni odnos. Priznanje je primila Nikolina Milišić koja se prigodnim riječima zahvalila u ime rukovodstva škole i naglasila značaj dosadašnje ali i buduće saradnje za sestrinsku profesiju .
  • Medicinski fakultet u Banja Luci Studijski program sestrinstva je dobitnik priznanja zbog svega što radi i što je uradio za sestrinsku profesiju. Uređenje obrazovanja sestara na diplomskom i dodiplomskom nivou je dugotrajan proces koji je iziskivao vremena, truda, znanja i podrške, usklađivanja sa EU direktivama , zakonskim regulativama . Sve ovo i mnogo više su uradili i dalje rade na Studijskom programu sestrinstva ali i drugih profesija u zdravstvu na Medicinskom fakultetu u Banja Luci na čelu sa dekanom prof dr Rankom Škrbićem , a sve sa ciljem da imamo kvalitetno obrazovanje, sa svim vještinama, znanjima , kompetencijama i svime neophodnim kako bismo pružili kvalitetnu zdravstvenu njegu. Priznanje je primila docentica Duška Jović, šef katedre za zdravstvenu njegu. Duška Jović je prisutne upoznala sa aktivnostima koje su urađene u prošlom periodu ali i prezentovala dio planiranih aktivnosti za budućnost.

Akademija i sedmica Sestrinstva UMSTIB Republike Srpske za 2024.godinu je završena sa rečenicom:
Ne idite samo tamo gdje vas put vodi. Prodjite i mjestima gdje nema puta, kako bi ostavili trag.